Kurkkaus konepellin alle kesäkaudella

Takaisin

Meillä ei maailmaa tehdä valmiiksi jouluksi ja juhannukseksi. Me emme tule omassa duunissamme valmiiksi milloinkaan, koska meidän toiminta pyörii ihan samalla höngällä ympäri vuoden. Istun tätä kirjoittaessani juhannuksen jälkeisenä viikkona Tampereen toimistossamme, jossa työn äänet, fiilis ja jopa miehitys on about samanlainen kuin maaliskuussa tai lokakuussa. Samanlainen fiilis oli eilen Turussa. Olen ylpeä meidän ihmisistä, jotka pyörivät tässä oravanpyörässä vuodesta toiseen ja ovat osoittaneet huikeaa venymistä viime aikoina. Olen kuullut usealta asiakkaaltamme taas viime aikoina, että ”parhaimmillaan teidän palvelu on, kun se sujuu niin ettei kukaan edes huomaa sitä”. Olen jo aiemmin kirjoittanut siitä, että tässä työssä kicksit pitää saada prosessien ja arjen sujuvuudesta sekä siitä että asiakas vuodesta toiseen jatkaa meillä. Meidän huippuammattilaisen tehdessä täydellisen suorituksen lopputuloksena ei ole karonkka, lanseeraus ja shamppanjapullon avaaminen vaan usein hiljaisuus ja asiakkaan hennolla äänellä sanoma ”kiitos” neukkarin kelmeässä valossa.

Poikkeuksellisen rankka ensimmäinen vuosipuolikas

Lähdimme kasvuvuoteen parin vuoden rakennusvaiheen ja hetkellisen liiketoiminnan dyykkauksen jälkeen, jonka aikana olemme laittaneet lähes kaiken uusiksi. Viime vuoden myynnin erinomaiselle flowlle lähdettiin hakemaan jatkoa, ja samoin nyt oli lupa odottaa toiminnan tehostumista monella alueella. Kevään aikana tapahtui paljon. Vuosi lähti hyvin liikkeelle mutta pitkälliset kumppanineuvottelut osoittautuivat hyvin haastaviksi ja aiheuttivat jopa pohdintoja liiketoimintamme jatkon suunnista. Tämä vaihe hidasti hetkellisesti myyntiämme ja generoi ylimääräisiä kuluja. Nyt tosin kaikki on sillä puolella hyvin. Lisäksi meidän omistus siirtyi Sentica Partnersin rahastoilta uudelle omistajalle, Administer Oy:lle toukokuun lopulla. Samaan aikaan olemme opetelleet toimimista uudessa kokoonpanossa, saattaneet itsemme (ja asiakasprosessimme) GDPR compliant- tilaan, valmistautuneet tulorekisteriin ja hoitaneet peruspäivätyömme. Edellisissä on ihan reippaasti duunia, kun pyöritämme noin sadan tuhannen palkkalaskelman ja kymmenien tuhansien työsuhteiden volyymejä kuukausittain.

Kun talouden realiteetit lyö vasten kasvoja, ei korulauseet auta

Pienikatteisessa ja jokaisen transaktioiden kannattavuuteen perustuvassa liiketoiminnassa edellä mainitut harjoitukset, erityisesti edellä mainitut neuvottelut veivät hetkellisesti liiketoiminnan kannattavuutta alaspäin siinä määrin, että jouduimme aloittamaan neuvottelut kulujen alentamisesta. Siis suomeksi YT- neuvottelut. Pidin kaikille meidän ihmisille infot asiasta ja kerroin että koen tämän henkilökohtaisesti epäonnistumisena. Koen epäonnistumista siitä syystä, että olemme venyttäneet henkilöstömme sietokykyä ihan kunnolla ja saaneet hommaa liikkeelle mutta osin omista ja osin ulkopuolisista syistä johtuen emme ole ihan vielä siinä iskussa kuin meidän tulee olla. Kun talouden realiteetit lyö vasten kasvoja, ei korulauseet paljon auta. Ei auta myöskään ”kaikkien kaveri – pomo” postaukset lankutushaasteineen joita näen etenkin Linkedin feedissäni. Toimarille taas kerran peili käteen, hihat ylös ja omaa kroppaa likoon – nöyrästi ja rehellisesti jokainen ihminen kohdaten. Sanomattakin on selvä, että osallistun itse kustannussäästöihin, kun sitä kerran vaadin myös meidän ihmisiltä. Tämä bisnes ei skaalaudu huipputehokkaasti, isojen asiakkaiden prosessit ovat edelleen melko räätälöityjä ja kilpailutilanne syö katetta. Kannattavuus löytyy vain tekemällä uudella tavalla tehokkaammin, nopeammin ja laadukkaammin. Ei kuulosta ehkä seksikkäimmältä, mutta meille kaikille tämä maailma on selkeä ja olen iloinen siitä, että jaamme yhdessä näkymän siitä, mitä ja miten meidän pitää jatkossa asioita tehdä.

Hyvää kesäaikaa kaikille. Kiitos meidän ihmisille hyvästä työstä kevään aikana, kiitos myös upeille asiakkaillemme ja kumppaneillemme.

 

Tatu Tulokas pienennetty

Toimitusjohtaja
Tatu Tulokas
tatu.tulokas@silta.fi

LinkedIn
@ttulokas

Palvelemme asiakkaitamme yksilöllisesti, joustavasti ja intohimolla.
Ota yhteyttä!