25.11.20

Nyt äkkiä jotain sutinaa!

Ollaanpa kerrankin rehellisiä: palkanlaskenta on ala, jolla ei tapahdu yhtään mitään. Luovien ja mullistavien ideoiden sijaan vedetään aina tuttuun tyyliin ja varman päälle. Olisiko jo aika saada tähän muutos?

blogi_janne-knuutinen_1920x1080Suomessa on reilu 2 miljoonaa palkansaajaa, joista valtaosa ei valita, kunhan palkka tulee oikein laskettuna ja ajallaan omalle tilille.

Noin 120 000 heistä saa palkkansa Sillan kautta. Se, että kaikki sujuu kuin Strömsössä, edellyttää meiltä vahvaa asiantuntemusta sekä pitkälle hiottuja ja automatisoituja prosesseja. Ihan yksinkertaista tämä ei ole, sillä palkanlaskenta on muiden alojen tapaan jatkuvassa muutoksessa: järjestelmät kehittyvät, lakimuutokset ja TESit vaikuttavat palkanmaksukäytänteisiin ja vaativat alalla työskenteleviltä säännöllistä osaamisen kehittämistä.

Tästä huolimatta isossa kuvassa juuri mikään ei ole muuttunut. Perusprosessi on täsmälleen sama kuin mitä se on ollut ainakin viimeiset 10 vuotta: palkka maksetaan veroprosenttiin ja tiettyihin ehtoihin perustuen vähennysten jälkeen kerran kuukaudessa työntekijän tilille. Muilla aloilla digitalisaatio synnyttää uusia alustoja ja innovaatioita, mutta palkanlaskennassa ei tapahdu mitään mullistavaa. Tulevaisuus mietityttää ja se näyttää todella tylsältä.

Yli 2 miljoonaa palkansaajaa on merkittävä kohderyhmä, jota ei normaalibisneksessä ohitettaisi asenteella “näin on aina ennenkin tehty”. Tulevaisuudessa näille ihmisille maksetaan palkkoja entistä monimutkaisemmassa toimintaympäristössä paikallisine sopimisineen ja epätyypillisine työsuhteineen. On selvää, että vanhat konstit eivät kohta enää toimi vaan luoville ajatuksille ja uusille toimintamalleille on huutava pula.

Alamme kaipaisi kipeästi visionääristä ja luovaa tekijää, joka tulisi ja niin sanotusti potkaisisi homman käyntiin – mullistaisi tavan ajatella ja maksaa palkkoja suomalaisille. Kenties jotain niin uutta ja innovatiivista, että siitä voisi rakentaa vientituotteen.

Joten kaikki Vincitit, Woltit ja Uberit: Jos teillä on takataskussa ideoita, joilla suomalainen palkanlaskenta luodaan uudelleen, älkää suotta piilotelko ajatuksianne. Ottakaa yhteyttä niin jutellaan lisää!

Janne Knuutinen
Janne Knuutinen
Myyntijohtaja