05.10.20

Ota henkilöstö mukaan työn suunnitteluun

Kikyn käyttöönotto havahdutti monet yritykset pohtimaan, onko kuusi minuuttia pidempi työpäivä paras tapa parantaa omaa kilpailukykyä. Me uskomme, että työn tuottavuutta nostetaan tehokkaimmin ottamalla henkilöstö mukaan työn suunnitteluun.

Reilu kaksi ja puoli vuotta sitten Suomessa otettiin käyttöön kiky, joka lisäsi työntekijöiden vuosityöaikaa 24 tunnilla. Työajan lisäys otettiin laajasti käyttöön valtion ja kuntien piirissä, mutta yksityisen sektorin osalta tarkkaa tietoa ei tunnu olevan kellään. Kikyn vaikutukset tai saavutetut tulokset ovat ristiriitaisia ja riippuvat ihan siitä, keneltä kysytään.

Sillan asiakkaista valtaosa luopui kikystä

Vaikka yhteiskunnallisella tasolla kikyllä on ollut iso merkitys, arjen tasolla toteutus konkretisoitui 6 minuuttia pidempään työpäivään ja pienempiin lomarahoihin. Herkästi käy niin, ettei tavoiteltua tehokkuushyötyä saavutettu. Omista asiakkaistamme arviolta noin 80% otti kyllä kiky-tunnit käyttöön, mutta ajan myötä useimmat heistä luopui tai korvasi kiky-tunnit jollain muulla ratkaisulla.

Silloin kun tavoitteena on parantaa työn tuottavuutta, tarjolla on paljon nykyaikaisempia menetelmiä kuin työajan pidentäminen.

Henkilöstö mukaan työn uudistamiseen

Useimmissa organisaatiossa on toteutettu vuosien varrella paljon erilaisia kehitysprojekteja. Tehostamisen paikkoja on usein helppo löytää, mutta käytännön toteutus kaatuu siihen, etteivät ihmiset sitoudu ylhäältä annettuihin suunnitelmiin.

Olisikin tärkeää ottaa henkilöstö mukaan suunnitteluun ihan alusta asti. Suunnitellaan ja tehdään työtä mieluummin yhdessä fiksummin ja sitä kautta nopeammin.

Organisaatiokulttuurin näkökulmasta on parhaimmillaan mullistavaa, kun kaikki osapuolet yhdessä työrooliin katsomatta miettivät miten meistä tulisi kilpailukykyisempiä, miten saisimme arjen sujumaan vieläkin paremmin ja millaisen tavoitteen haluamme itsellemme asettaa. Tämä tavoite voi olla esimerkiksi nykyistä lyhyempi työaika – kaikille.

Kun ihmiset saavat itse luoda fiksumpia tapoja tehdä työtään, he sitoutuvat muutoksiin aivan eri tasolla. Ainakaan meillä Sillassa viisaus ei asu johdossa, vaan palkanlaskija on oman työnsä paras asiantuntija. Tämä asiantuntijuus pitää vain houkutella esiin.

Muutos syntyy avoimuuden ja rohkeuden kautta

Perinteisen jalkauttamisen sijaan käytännön muutosta tehdään meillä koutsaamisen kautta. Luotamme ihmisiin ja rohkaisemme heitä kokeilemaan ja kertomaan ongelmista ja ehdottamaan ratkaisuja. Haluamme, että ihmiset saavat olla ylpeitä ammattitaidostaan ja viedä sitä tiimeissä yhdessä eteenpäin.

Jos teilläkin uskotaan fiksumpaan ajankäyttöön ja työn tekemiseen, jätä meille yhteydenottopyyntö. Autamme mielellämme uuden suunnan rakentamisessa.

Kati Paulin
Kati Paulin
Toimitusjohtaja