21.12.18
| Blogi

Vuosi 2018, merkintöjä historian kirjoihin

 

Onpahan ollut vuosi! Tuntuu melkein siltä, kuin tämä vuosi olisi ollut pidempi kuin vuodet tavallisesti. Enkä suinkaan tarkoita, että se on tuntunut pitkältä pitkäveteisyyden vuoksi, vaan päinvastoin. Oman työurani aikana kulunut vuosi 2018 on ollut varmasti tapahtumarikkain. Omassa organisaatiossa on kehitetty toimintaa leveällä rintamalla niin automatisoiden prosesseja ja muuttamalla työskentelytapoja sekä siirtämällä palkanlaskentaan liittyviä dokumenttien toimituksia palkansaajille mobiiliin. Hienoja juttuja tehty ja saatu aikaan, näistä on hyvä jatkaa ensi vuonna. Mikä tekee tästä vuodesta sitten poikkeuksellisen, kehittäminenhän kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan organisaation arkeen? Annan kaksi vihjettä 25.5.2018 ja 1.1.2019.

25.5.2018 päättyi EU:n tietosuoja-asetuksen siirtymäaika. Tietosuoja-asetus eli GDPR loi uudet raamit henkilötietojen käsittelylle ja vaati monessa organisaatiossa isoja hankkeita, joissa varmistettiin ja todennettiin toiminnan olevan asetuksen mukaista. 1.1.2019 siirrytään valtakunnallisesti uuteen aikaan, kun kaikki ansiotiedot toimitetaan kansalliseen tietokantaan Tulorekisteriin reaaliaikaisesti ja maksukohtaisesti. Me toimimme HR- ja palkanlaskenta-alalla. Tästä voi jo päätellä, että nämä molemmat uudistukset ovat vaikuttaneet etenkin meidän toimialaamme huomattavan paljon ja nämä ovat vaatineet meiltä oman kehitystyömme lisäksi ja ohessa isoja projekteja.

Jos mietin itseäni vuosi sitten ja nyt, niin paljon sitä on tullut opittua. Olen saanut olla kaiken tämän kehityksen ytimessä. Aikamoinen korkeakoulu. Omalla tiimilläni on ollut suuri rooli toimintaamme muuttavissa hankkeissa ja he ovat joutuneet omaksumaan satoja ehkä tuhansia sivuja tekstiä. Nostan heille hattua. Hattuni nousee korkealle myös koko henkilöstöllemme. Oman arkisen tekemisen lisäksi he ovat päätyneet keskelle muutosten tornadoa. Kuukausittainen perustehtävämme on varmistaa, että noin 100 000 suomalaista saa palkkansa ajallaan ja oikein. Tämän tekemisen lisäksi omaksuttavana on uudet organisaatiomme tavat toimia sekä ulkopuolelta pyytämättä ja kysymättä tulevat uudet tavat toimia. Sanoisin, että monilta osin koko työ on pitänyt ja pitää opetella uudelleen.

Kehittäminen ja kehittyminen ovat ”must”. Ei se helppoa ole, mutta jos ensimmäisten haasteiden edessä heittää hanskat tiskiin, niin jollain aikataululla peli tulee olemaan menetetty. Kiperät paikat ovat loppujen lopuksi luovuuden lähteitä, ne täytyy osata hyödyntää ja kääntää voitoksi. Niin tietosuoja-asetus kuin Tulorekisterikin ovat hienoja uudistuksia, etenkin Tulorekisteriä olen itse kutsunut valtakunnalliseksi digiloikaksi, jolla mm. verotusasiat saadaan päivitettyä 2000-luvulle. Jokainen palkansaaja tulee itsekin siitä hyötymään. Myös omat kehitystoimenpiteemme ovat välttämättömiä, jotta voimme varmistaa kilpailukykyisen ja asiakastarpeita vastaavan HR- ja palkkapalveluntuotannon myös jatkossa. Meillä alkaa olla palapelin palaset jo kasassa, jotta ensi vuonna niitä voidaan liittää yhteen saadaksemme kasaan entistä ehomman, ei vain pintarempatun, Suomen parhaan palvelun.

 

Laura_Poikkimaki_kuva

Johtaja, liiketoimintaratkaisut ja laatu
Laura Poikkimäki
laura.poikkimäki@silta.fi