1 minuutin luku

Uteliaisuus ja avoin asenne vievät eteenpäin: asiantuntijasta yksikön johtajaksi

Uteliaisuus ja avoin asenne vievät eteenpäin: asiantuntijasta yksikön johtajaksi

Suomen suurimpiin palkkahallintoa tarjoaviin yrityksiin lukeutuva Silta tarjoaa henkilöstölleen monipuolisia mahdollisuuksia tehtäväkiertoon ja uralla etenemiseen joko yrityksen sisällä tai muissa Administer-konserniin kuuluvissa yrityksissä. Vuonna 2018 Sillassa System Managerin tehtävässä aloittanut Riina Kosonen on ehtinyt olla jo monessa mukana. Ennen Siltaan tuloa hän teki pitkän työuran talotekniikkayrityksen tukitoiminnoissa mm. HR-tehtävien, palkanlaskennan ja taloushallinnon sekä kehittämistehtävien parissa.

Riina3Riina harrastaa vapaa-ajalla ahkerasti pyöräilyä. Kuvassa Riinalla on Team Rynkebyn tiimipaita vuodelta 2021. Riina polki tiimissä kaksi vuotta  ja keräsi samalla varoja vaikeasti sairaille lapsille. Silta Oy toimi samaiset kaudet kultasponsorina Team Rynkeby-hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkueelle.

Sillassa palkkahallintoa tehdään monilla eri järjestelmillä asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Käytössä olevia ohjelmistoja on esim. Mepco, Visma, CGI Palkat, Sympa ja tuoreimpana oman talon ohjelmisto EmCe. Ensin Riinaa kysyttiin mukaan uudistamaan kumppanistrategiaa, ja siitä vastuut laajenivat kumppanuuksien koordinointiin oman tehtävän ohella. Keväällä 2022 Riinan vastuukenttä laajeni entisestään, kun hän sai hoidettavakseen 20 hengen tiimin ja nousi samalla Sillan johtoryhmään.

Asiantuntijatehtävä on Riinan mukaan hyvä näköalapaikka, ja hän sai tehtävässä hyvän läpileikkauksen koko organisaatioon. Ihmiset, tehtävät ja talon toimintatavat tulivat hyvin tutuiksi.

Minulla oli toive laajentaa osaamistani esihenkilötehtäviin, ja niinhän se on, että asiat pruukaa tapahtua kun ne sanoo ääneen, Riina nauraa.

Tavoitteena positiivisen palautteen kulttuuri

Riina on vapaa-ajan harrastuksissa ollut mukana järjestöjen ja yhdistysten johtotehtävissä, joten uusi pesti ei tullut täysin uudelta alueelta. Lisäksi taustalla on tietojohtamisen maisteritutkinto. Riina haluaa rohkaista muitakin oman asiantuntijuuden ja taitojen esille tuomiseen:

Meidän suomalaisten pitäisi osata arvostaa omaa työpanostamme ja asiantuntijuuttamme paljon enemmän, ja tuoda se myös paremmin näkyville.

Riinan oma tiimi toimii valtakunnallisesti, tiimiläiset tekevät töitä Tampereella, Pieksämäellä, Turussa ja Helsingissä. Hybiridityömalli eli etätyön ja toimistotyön yhdistäminen toimii hyvin. Riina näkee kuitenkin läsnäolon ja lähipalaverit sekä yhdessä tekemisen tärkeiksi elementeiksi työssä viihtymisen ja erityisesti tiedon jakamisen kannalta. Hän aikoo itse kiertää eri toimipisteissä säännöllisesti, ja koko tiimillä kokoonnutaan yhteen saman pöydän ääreen, samalle paikkakunnalle vähintään pari kertaa vuodessa.

Omassa työssään Riina haluaa vahvistaa ja levittää positiivisen palautteen kulttuuria. Onnistumisia on tärkeä huomioida ja nostaa niitä esille. Riina on iloinen siitä, että kevään kehityskeskusteluissa nousi hänen tiimissään usein esille onnistumisen ilo siitä, kun tiimiläinen saa haasteellisen tehtävän ratkaistua.

Esihenkilötyössä hän kokee tärkeimpänä luottamuksen rakentamisen ja we can do it -asenteen.

Haluan myös edistää joustavaa kokeilukulttuuria: kokeillaan ja tehdään asioita avoimin mielin, ja luovutetaan, jos joku ei toimi. Esihenkilönä haluan tehdä asioita yhdessä tiimiläisten kanssa, olen kädet savessa mukana testaamassa ja miettimässä.

Riinan tiimiläiset ovat hyvin erilaisia, junioreista kokeneisiin konkareihin. Riinan kullanarvoinen neuvo nuorille uraansa aloittaville, ja myös kokeneemmille on: kaikkea ei tarvitse osata heti. Tärkeintä työelämässä on tiedon soveltaminen ja oppimiskyky. Kysyä saa aina, ja tyhmiäkin kysymyksiä suorastaan pitää tehdä.