6.4.2020 11:16

Miten HR-analyysi eroaa mittareista?

HR-mittarit ovat dataa, jota käytetään henkilöstön tuottavuuden selvittämiseen.

Mittarit auttavat vertailun tekemisessä. Esimerkki: henkilöstön sairauspoissaolot olivat viime vuonna 10 prosenttia ja se on nyt 12 prosenttia, sairauspoissaolot ovat kasvaneet viime vuodesta 50 prosenttia. Ensimmäiset prosenttiluvut ovat dataa, jälkimmäinen mittari.

Mittarit eivät vielä kerro mitään syystä, joka johti työntekijöiden vaihtuvuuteen. Mittarit vain mittaavat numeroiden välistä eroa.

HR-analytiikka, jota kutsutaan myös people-analyysiksi, kertoo, miten ihmisten toiminta vaikuttaa liiketoiminnan tuloksiin. Analyysi kertoo, miksi jotain tapahtuu ja mitä seurauksia sillä on.

Mielipiteen ja analyysin kautta toimenpiteisiin

Mielipide
”Minusta tuntuu, että tässä kuussa on moni ollut sairaana!”

Data
Sairauspoissaolot ovat tässä kuussa olleet 12 %.

Mittari
Tässä kuussa sairauspoissaoloja on ollut 10 % tavallista enemmän.

Analyysi
Tässä kuussa poissaoloja oli muita kuukausia enemmän influenssan vuoksi.

Insight/päätelmä
Rokotamme henkilöstön, jotta sairauspoissaolot pienenevät influenssa-aikaan.

Mielipide saattaa olla vain yhden henkilön ”musta tuntuu” -näkemys. Data auttaa ymmärtämään henkilön lausuntoa. Datasta näemme, että poissaolot ovat olleet 12 prosenttia työvoimasta. Pelkän datan perusteella emme vielä tiedä, onko 12 prosenttia korkea tai matala.

Tämän ymmärtämiseksi tarvitaan normi (vertaillaan toiseen datapisteeseen). Jos tiedämme, että yrityksen keskiarvo on 8,5 prosenttia ja alan keskiarvo 4 prosenttia, ymmärrämme, että kuukauden aikana poissaoloja oli todella paljon – ja että yrityksessä on ongelma.

Miten paljon kustannuksia aiheutui poissaoloista?

Organisaatiolla on 6000 työntekijää, joiden keskimääräinen vuotuinen palkkakustannus on 45 000 euroa, kustannukset voimme laskea kuukausitasolla seuraavan kaavan mukaan:

Tuottavuuden menetys, euroa = 12 % x 6000 työntekijää x 45 000 €= 2 700 000 €
12 kk

HR-analytiikka auttaa tunnistamaan syyt ja niiden vaikutuksen liiketoimintaan. Flunssa-aalto riehui maassa, mikä aiheutti poissaolot. Tämä tieto auttoi meitä tunnistamaan poissaolojen syyn.

Johtopäätös analyysin pohjalta

Poissaolojen määrä on jo niin korkea, että ne uhkaavat yhtiön kilpailuasemaa. Meidän pitäisi pystyä vähentämään työntekijöiden poissaoloja ennen kuin uusi influenssaepidemia iskee. Ratkaisu on, että työntekijät ottavat influenssarokotuksen ja sairastuneiden tilalle palkataan sijaisia.

Ota yhteyttä! Kerromme, miten HR-analyysilla parannat liiketoimintaasi.