12.12.19
| Blogi

Parhaat vinkit työstä palautumiseen

Monella on takanaan hektinen syksy työn ja projektien merkeissä. Työasioiden jättäminen työpaikalle ei ole aina helppoa. Haastattelimme HRx-messuilla asiakkaita heidän parhaista keinoistaan palautua arjen työstä. Vastauksissa painottuivat liikunta, rentoutuminen ja yhteinen aika läheisten kanssa.

Liikuntaa ja hyvinvointia

Moni mainitsi parhaana palautumiskeinona saunomisen ja liikunnan. Kannustamme rohkeasti kokeilemaan yhteissaunoja, missä yhteisöllisyys vie ajatukset muihin aiheisiin ja auttaa irtautumaan arjen kuormasta. Pääkaupunkiseudulta löytyvät esimerkiksi Lauttasaaren ja Saunaseuran saunat. Monissa kaupungeissa on vähintään yksi kaikille avoin yhteissauna.

Liikuntalajeista hiihtäminen, kuntosali, pitkät pyörälenkit ja liikkuminen luonnossa saivat kannatusta. Tärkeintä on tietenkin valita laji, josta itse tykkää.

Aina ei tarvitse odottaa iltaan. Mikropalautuminen kesken työpäivän voi onnistua lyhyillä hengitysharjoituksilla, hyppäämällä hetkeksi ulos kävelylle raikkaaseen ilmaan tai kävelemällä tarkoituksella lounaalle vähän kauemmaksi.

Aikaa perheen parissa

Perhearki ei ole pelkkää lisästressiä, vaan läheiset ja hyvät ihmissuhteet auttavat palautumaan. Lasten kanssa puuhastelu, leikkiminen sekä heidän harrastustensa tukeminen ovat ainutlaatuista aikaa elämässä. Toisaalta säännöllinen parisuhdeaika puolison kanssa esimerkiksi leffassa voi olla yksi arjen kivijaloista.

Myös “luova” puuhailu auttaa monia: piirtäminen, maalaaminen, erilaiset käsityöt tai hyvän, nimenomaan fyysisen kirjan lukeminen.

Huolet ja ideat talteen!

Jos työt kaikesta huolimatta puskevat mieleen iltaisin, kannattaa kokeilla vihkoa, jonne voi kirjoittaa ylös mieltä vaivaavat asiat ja pyrkiä unohtamaan ne siltä päivältä.

Toisaalta monet parhaista ajatuksista syntyvät vapaa-ajalla. Muistathan kirjoittaa nekin heti muistiin. 

HRX_2019-1

Erik Paasikivi & Ari-Matti Niemi

 

Lue myös Sillan muita blogeja täältä.