Zeniläinen asenne palkanlaskentaan

Siivous on lähestulkoon ulkoistettu jokaisessa suomalaisessa yrityksessä, koska sitä ei koeta osaksi yrityksen ydintoimintaa. Palkanlaskenta vaikuttaa kuitenkin edelleen olevan monen yrityksen ydintoimintaa. Tosiasiassa on aina kannattavampaa keskittyä siihen, minkä parhaiten osaa ja jättää muiden tehtäväksi sellaiset työt, joissa ei itse ole haka.

Palkkahallinnon ulkoistus tuo yleensä säästöjä, mutta pelkät säästöt ovat harvoin ainoa syy palkkahallinnon ulkoistukselle. Yhtä tärkeä syy pitäisi olla laatu, jonka asiantunteva palveluntarjoaja pystyy takaamaan.

Mielenrauhaa lisää, kun palkkojen laskemisen voi jättää kokonaan asiantuntijalle, jolla on viimeisin tietämys ja tietotaito palkanlaskennan yksityiskohdista. Asiantuntijalle voi muun muassa jättää huolet lainsäädännön seurannasta. Palkanlaskentaa ohjaavat monet lait ja sopimukset. Ajan tasalla pysyminen vaatii jatkuvaa opiskelua ja kouluttautumista – tai yhteydenpitoa juristeihin. Jo pelkkä tulorekisteri toi niin paljon uutta, että sen hallitseminen yrityksen sisällä rajallisilla resursseilla voi olla vaikeaa.

Kun palkat hoidetaan yrityksen sisällä, palkkojen laskeminen ja maksaminen on muutaman henkilön harteilla. Mitä jos yksi avainhenkilöistä jää pitkälle sairauslomalle tai eläköityy pian? Kun palkkahallinto on ulkoistettu osaavalle palveluntarjoajalle, palkat ovat tilillä aina ajallaan.

Tehokas ja täsmällinen palkanlaskenta vaatii nykyisin paljon automaatiota. Väärän palkka- ja HR-järjestelmän investointi on kallis moka, josta ei seuraa toivottuja säästöjä. Oikea kumppani osaa valita ja räätälöidä sopivimman. Silta laskee tällä hetkellä yli 100 000 henkilön palkat kuukaudessa. Rutiinityöt hoidetaan pääosin automaation avulla. Asiantuntijat keskittyvät asiakaspalveluun, tiedon tulkintaan ja hyödyntämiseen.

Palkanlaskennan ulkoistamiselle nähdään esteitä, jotka ovat monesti kuviteltuja. Zeniläinen asenne palkanlaskentaan hoituu ulkoistuksella.

Jos kuvittelit, että palkanlaskennan ulkoistus on vaikeaa, olit väärässä. Palvelun räätälöitävyys järkeistää toiminnan tehokkaammalle mahdolliselle tasolle.  Silta hoitaa tämän jälkeen palkanlaskennan työaikaleimauksesta siihen, kun palkka on työntekijän tilillä.

Opas älykkääseen palkanlaskentaan