1 minuutin luku

Jousto- vai jaksotyötä? – Ota uusi työaikalaki haltuun

Jousto- vai jaksotyötä? – Ota uusi työaikalaki haltuun

Tammikuussa 2020 astuu voimaan uusi EU-tasoinen työaikalaki. Viimevuotisen tietosuojalain tapaan se tulee muuttamaan ja täsmentämään myös suomalaisten yritysten käytäntöjä.

Työtä ei tehdä enää pelkästään totuttuna toimistoaikana klo 8-16 välillä, vaan työaika voi jakautua hyvinkin eri tavoin eri päivinä ja viikkoina. Yhä useampi tekee töitä myös etänä – ajasta ja paikasta riippumatta. Onneksi muuttuva lainsäädäntö on ottanut huomioon tietotyöläisen arjen: lakipykäliin on kirjattu määritelmiä niin liukuvasta työajasta, työaikapankista kuin joustotyöajastakin.

Jos tässä kohtaa jo huokaisit uupumuksesta, niin apu on onneksi lähellä. Me Sillassa olemme jo ottaneet haltuun työaikalain kiemurat ja osaamme auttaa sinua. Asiakkaanamme saat räätälöityä palvelua juuri sinun tarpeisiisi.

Ensiavuksi laadimme sinulle työaikalain avainsanalistan, jonka avulla ymmärrät paremmin, mistä uudessa työaikalaissa on kysymys:

Liukuva työaika = säännöllisen työajan järjestely, jossa työntekijä voi sovituissa rajoissa määrätä päivittäisen työaikansa sijoittamisesta. Liukuvaksi voidaan sopia myös päivittäinen lepoaika. Käyttöönotto vaatii kirjallisen sopimuksen.

Työaikapankki = työ-ja vapaa-ajan yhteensovitusjärjestelmä. Työaikapankissa ansaittuja vapaita tai vapaa-ajaksi muutettuja rahamääräisiä etuuksia voidaan säästää ja yhdistää toisiinsa. Käyttöönotto vaatii kirjallisen sopimuksen.

Joustotyöaika = työntekijä saa päättää itse työajasta sekä työntekopaikasta, työnantaja määrittelee tehtävät ja niitä koskevat tavoitteet sekä kokonaisaikataulun. Joustotyöaika sopii parhaiten asiantuntija- ja tietotyöhön. Käyttöönotto vaatii kirjallisen sopimuksen.

Jaksotyöaika = työnantaja voi sijoittaa max. 120 työtuntia kolmen viikon jaksolle. Uuden lain myötä jaksotyöaika laajenee uusille aloille. TES-pohjaisesti voidaan jaksotyöajasta sopia myös muillakin kuin lain mainitsemilla aloilla.

Kokonaistyöaika = uuden lain mukaan kokonaistyöaika saa olla keskimäärin 48 h viikossa neljän kuukauden aikana. Tämä sisältää myös lisä/ylityöt, hätätyön ja aloittamis/lopettamistyöt.

Lakimuutoksen seurauksena työajan seuranta korostuu aivan uudella tavalla. Nyt onkin erinomainen hetki päivittää tai ottaa käyttöön työajanseurantajärjestelmä. Yhteistyökumppanimme tarjoavat useita eri vaihtoehtoja – autamme sinua mielellämme sopivan työajanseurantajärjestelmän valinnassa. Löydämme varmasti ratkaisun, joka soveltuu parhaiten teidän organisaationne tarpeisiin.

Ota yhteyttä, niin viedään asiaa yhdessä eteenpäin!

 

riina_kosonen_helsinki

Riina Kosonen

HR-System Manager