30.06.20

Katso-valtuutukset päättyvät – näin valmistaudut muutokseen

Katso-tunnistautuminen ja -valtuuttaminen päättyvät vaiheittain vuoden 2020 loppuun mennessä. Tämän jälkeen käytössä ovat Suomi.fi-tunnistus ja -valtuudet, joita voi halutessaan siirtyä käyttämään jo nyt. Silta edistää Suomi.fi -tunnistautumiseen ja -valtuuksiin siirtymistä elokuusta 2020 alkaen.

Lähetämme asiakkaillemme Suomi.fi-valtuuspyynnöt tarvitsemiemme valtuuksien osalta sekä toimintaohjeet siitä, mitä heidän tulee valtuuspyyntöjen käsittelyn yhteydessä tehdä.

Valtuuspyyntö muuttuu voimassa olevaksi valtuudeksi vasta, kun pyynnön vastaanottaja on hyväksynyt sen. Saatuamme hyväksynnän kohdistamme valtuutukset edelleen niille Sillan asiantuntijoillemme, jotka asiakastietojen käsittelyä varten valtuutuksia tarvitsevat.

Miten muutokseen voi valmistautua?

Valmistautuminen tuleviin muutoksiin kannattaa aloittaa oman organisaation osalta esimerkiksi selvittämällä seuraavat asiat:

  • TUNNISTA TARPEET. Millaisia tarpeita organisaatiollanne on valtuutusten osalta? Ovatko tarpeet pysyneet ennallaan vai olisiko niihin tarve tehdä muutoksia? Entä millaisia tarpeita teillä on toisaalta oman organisaationne henkilöstöön ja toisaalta muihin henkilöihin tai organisaatioihin liittyen?
  • KARTOITA POIKKEUSTILANTEET. Onko teillä henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin pystyneet siirtymään Suomi.fi-valtuuksiin esimerkiksi siksi, että heiltä puuttuu suomalainen henkilötunnus? Suomi.fi-valtuudet on nyt mahdollista saada virkailija-avusteisesti, lisätietoa aiheesta löytyy esimerkiksi täältä.
  • VALITSE TUNNISTAUTUMISVÄLINE. Mitä tunnistautumisvälinettä käytätte jatkossa omassa organisaatiossanne esimerkiksi tunnistautuessanne Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun tai Kelan työnantajan asiointipalveluun? Suomi.fi -aikakaudella vaihtoehtoina ovat henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti. Huomioikaa, että Katso-palvelua ei voi käyttää enää 31.12.2020 jälkeen.
  • TARKISTA TIETOJEN AJANTASAISUUS. Ovatko nimenkirjoittajia koskevat tiedot ajan tasalla? Kaupparekisterin osalta tiedot ovat yleensä ajan tasalla, kun taas yhdistysrekisterin tiedoissa on havaittu vanhentunutta vastuuhenkilötietoa. Valtuuksien antaminen edellyttää, että tiedot ovat ajantasaiset, joten tiedot kannattaa tarkistaa mahdollisimman pian.

Lisätietoja

Tietoa valtuutuksista - Suomi.fi

Katson käyttö päättyy, viranomaisten aikatauluja