1 minuutin luku

Uusi työaikalaki siirtyy nykypäivään – nämä asiat muuttuvat

Uusi työaikalaki siirtyy nykypäivään – nämä asiat muuttuvat

Uusi työaikalaki astuu voimaan 2020 alussa. Laissa on uudistuksia, joiden ansiosta laki päivittyy enemmän nykypäivän työelämää vastaavaksi.

Etätyöstä tulee virallista työaikaa

Saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta etänä tehty työ ei ollut aiemmin virallista työaikaa. Työaikaan laskettiin laissa vain työpaikalla tehty työ. Muualla kuin työpaikalla tehtyä työtä ei laissa laskettu mukaan työaikaan.

Käytännössä tämä ei tietenkään ollut näin. Työtä tehdään nykyisin paljon etänä, ei vain työpaikkaan sidottuna. Lisäksi työnantajalle on luonnollisesti tärkeintä, että työ tulee tehdyksi.

Liukuva työaika enintään neljä tuntia päivässä

Säännöllistä vuorokautista työaikaa saa lyhentää tai pidentää. Liukuma-aika saa olla enintään 4 tuntia. Viikoittainen säännöllinen työaika saa olla keskimäärin enintään 40 tuntia neljän kuukauden seurantajakson aikana. Se voidaan ylittää tai alittaa liukumarajojen puitteissa.

Seurantajakson lopussa ylitysten kertymä saa olla enintään 60 tuntia ja alitusten määrä enintään 20 tuntia.

Työajan ylitysten kertymä korvataan työntekijälle palkallisella vapaa-ajalla ja mieluiten kokonaisina työpäivinä.

Työaika joustaa

Joustotyöaika käy päinsä silloin, kun työntekijä voi päättää missä tekee töitään enemmän kuin puolet työajastaan. Työntekijä voi vapaasti päättää, missä hän työnsä tekee. Joustotyöajan käyttö sopii erityisesti vaativiin asiantuntijatehtäviin.

Työt voi hoitaa toimiston sijasta kotona, kahvilassa tai aurinkoisena kesäpäivänä puistonpenkillä.

Virastoaika, eli klo 8–16 tai klo 9–17, on tavallisin työaika. Tyypillinen virastotyöaika on ollut vain harvalle sopiva. Illanvirkku on aamuntorkku, ja siksi hän aloittaisi työpäivänsä myöhemmin, aamuvirkku taas jo vaikka klo 6. Uuden lain myötä on yhdentekevää, mihin vuorokauden aikaan tai minä viikonpäivinä työt tehdään.

Joustotyöajasta pitää kuitenkin sopia mielellään kirjallisesti. Yhdessä työnantajan ja henkilöstön kanssa sovitaan rajat työnteolle. Näin varmistetaan, että työntekijä tekee töitään työaikalain puitteissa.

Työaikapankki kaikille yrityksille

Työaikapankki oli aiemmin mukana työehtosopimuksissa. Uuteen työaikalakiin työaikapankki tulee mahdolliseksi aloille, joissa ei ole työehtosopimuksia. Työaikapankista on sovittava työnantajan ja työntekijöiden kanssa.

 

Haluatko tietää enemmän uudesta työaikalaista? Ota yhteyttä!

Lue myös Sillan muita blogeja täältä.